Справа одного життя


Під такою назвою 9 грудня в кінотеатрі "Родина" відбілась науково-практична конференція, приурочена 150-й річниці від дня народження Юзефа Пілсудського. Організаторами заходу виступили Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці, Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та ГО "Конфедерація поляків Поділля - ХХІ століття". На запрошення останньої у конференції прийняла участь спільно з активними читачами керівник бібліотеки С. С. Мандренко.

Розпочалась конференція о 10:20 з церемонії відкриття меморіальної дошки очільнику відродження Польської держави Юзефу Пілсудському. встановленої на фасаді Торгово-промислової палати (вулиця Соборна, 69). Напис на дошці починається з нагадування, що без незалежної України немає незалежної Польщі. Далі йдеться:"В залі цього будинку 17травня 1920 року виступив з промовою голова Відродженої польської держави Юзеф Пілсудський, який прибув на запрошення уряду української народної республіки". Вітальне слово на церемонії на адресу учасників та гостей конференції виголосила голова "Конфедерації..." Олена Гаврилюк. Присутні поклали до меморіальної дошки квіти та запалили лампадки.

Вітальне слово на адресу учасників та гостей конференції висловила голова ГО "Конфедерація поляків Поділля - ХХІ століття" Олена Гаврилюк. Роботу конференції було продовжено у кінотеатрі "Родина". З доповіддю "Польща була сенсом його життя" виступила О. Коляструк, професор, доктор історичних наук ВДПУ ім. М. Коцюбинського. Відзначимо також виступи: наукового співробітника Інституту літератури ім. Т. Шевченка Вадима Василенка з доповіддю "Візуалізація образів Юзефа Пілсудського та Симона Петлюри в інтер'єрі радянського та польського кіно" і директора Центру історії Вінниці Олександра Федоришена з доповіддю "Симон Петлюра, Юзеф Пілсудський, Самуїл Шварцбард: геополітична драма 1926"

Присутні переглянули документальний фільм, присвячений перебуванню Юзефа Пілсудського у Вінниці. Приємною несподіванкою для всіх став виступ хору "Cantica Anima" під керівництвом Людмили Халабуди, який діє при районному культурно-освітньому товаристві поляків у м. Бар.





Вітальне слово виголосила голова ГО "Конфедерація поляків Поділля - ХХІ століття" Олена Гаврилюк.

"Польща була сенсом його життя" - доповідь О. Коляструк, професора завідувача кафедри історії та культури ВДПУ ім. М. Коцюбинського.


Доповідь наукового співробітника Інституту літератури ім. Т. Шевченка Вадима Василенка - "Візуалізація образів Юзефа Пілсудського та Симона Петлюри в інтер'єрі радянського та польського кіно".

Доповідь директора Центру історії Вінниці Олександра Федоришена - "Симон Петлюра, Юзеф Пілсудський, Самуїл Шварцбард: геополітична драма 1926".



Документальний фільм, присвячений перебуванню Ю. Пілсудськогоу Вінниці.

Виступ хору "Cantica Anima"  під керівництвом Людмили Халабуди, який діє при районному культурно-освітньому товаристві поляків у м. Бар.

С. С. Мандренко - гість конференції.


Мешканці мікрорайону Хутір Шевченка та активні користувачі бібліотеки-філії №14 на чолі з її керівником сподіваються на подальшу активну співпрацю з ГО"Конфедерація поляків Поділля - ХХІ століття" для розвитку і покращення діяльності з національними меншинами міста та області.

Коментарі