Наш колега - лауреат


29 вересня в приміщенні Вінницького меморіального музею М. Коцюбинського за підтримки департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації проведено День пам’яті Почесного громадянина Вінниці, заслуженого працівника промисловості України, колишнього голови наглядової ради Вінницької швейної фабрики «Володарка», професора кафедри технології швейного виробництва Київського Національного університету технології та дизайну Леоніда Тарасовича Гавриша.
Ініціатором заходу стало громадське об’єднання «Русалка Дністровая», а ведучим урочистості був президент цього об’єднання, заслужений працівник культури України, письменник, журналіст і видавець Михайло Каменюк. Він презентував спецвипуск альманаху «Русалка Дністровая», присвячений пам’яті Л. Т. Гавриша, та книгу, документальну повість про нього «Легенда «Володарки» Михайла Пашенка. Трудовий колектив «Володарки» підтримав згадану ініціативу, заснувавши премію Леоніда Гавриша, якою щороку в трьох номінаціях відзначатимуться митці, літератори, журналісти, краєзнавці за творчий доробок в галузі народознавства, примноження історичної спадщини Поділля.

В присутності культурно-мистецької та ділової еліти Вінниччини, делегації трудового колективу «Володарки» Вінниччини, членів сім’ї Л. Т. Гавриша, народних обранців та представників влади Вінниці онук Л. Т. Гавриша, також Леонід Тарасович Гавриш, студент другого курсу Київського Національного університету технології та дизайну, де колись навчався його дідусь, та член наглядової ради фабрики «Володарка» Г. С. Плита вручили дипломи лауреатів премії та грошові винагороди літератору Михайлу Пащенку, заступнику головного редактора альманаху «Русалка Дністровая», бібліотекарю Вінницької міської централізованої бібліотечної системи Людмилі Любацькій та заслуженому журналісту України Ганні Секрет.

Віднині щороку 29 вересня, в день народження Л. Т. Гавриша, премія його імені вручатиметься новим номінантам. Леонід Тарасович був не лише видатним керівником процвітаючого підприємства, але й членом редколегії та спонсором літературно-мистецького, науково-пізнавального, культурологічного альманаху «Русалка Дністровая», щорічного Міжнародного літературно-мистецького свята «Русалка Дністровая» на Вінниччині, допоміг у виданні понад 100 книг талановитих земляків, підтримав безліч культурно-мистецьких проектів, які мали значне відлуння в суспільстві та сприяли духовному відродженню України. Закономірно до складу редколегії альманаху «Русалка Дністровая» замість батька увійшов його син Роман Гавриш, голова наглядової ради ПРАТ «Володарка».

Приємно, що подібним громадським ініціативам в області та обласному центрі надається широка дорога, вони, як правило, фінансово підтримуються з обласного та міського бюджетів за одностайної підтримки депутатів.

Під час перегляду телефільму Ганни Секрет про Л. Т. Гавриша «Дорога додому»

До присутніх звертається онук Л. Т. Гавриша Леонід Гавриш; слово промовляє перший лауреат премії Леоніда Гавриша, письменник Михайло Пащенко.

Серед перших лауреатів премії – краєзнавець, бібліотекар, куратор проекту «Русалка Дністровая» від Національної спілки письменників України Людмила Любацька.

Заступник департаменту культури Вінницької міськради Ганна Ковальчук вручила сім’ї Гавришів картину з пейзажем Вінниці.

Коментарі