Зимові витинанки


Витинанки — один із видів українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі й багаті традиції. Це сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу. їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, груб, коминів, печей.
Українські народні паперові витинанки як прикраси сільських хат з"являються у середині XIX ст. незалежно від писарських і дворянських витинанок. Орнамент традиційних витинанок здебільшого геометричний і рослинний, трапляються також антропо- та зооморфні фігурки, зображення предметів побуту, архітектури тощо. Папір при витинанні складали вдвоє, вчетверо, увосьмеро, що дозволяло створити сталі структури, композиції.

Сьогодні на засіданні хобі-гуртка ми створювали зимові витинанки. Це іграшки на ялинку та карнавальні маски. Працювати було цікаво та весело. Колір витинанок діти вибирали самі. А дехто намагався виготовити декілька виробів.






Кожен отримав від своєї роботи велике задоволення. Адже від сьогодні ми навчилися робити витинанки. Це красиво та цікаво. А ще ця робота допомагає у формуванні естетичного смаку у дітей. Отож запрошуємо працювати з нами! Всім гарних зимових свят!

Коментарі