Майстер жанру короткої розповіді (160 років від дня народження О. Генрі)

 



О. Генрі - всесвітньо відомий письменник, визнаний майстер американської новелістики.

Дитинство і юність
Біографія О. Генрі (Уїльям Сідні Портер) неймовірно цікава. Народився письменник 11.09.1862 року в родині лікаря в місті Гінсборо, штат Північна Кароліна. Він рано втратив матір, і батько віддав дитину на виховання тітці, яка містила невелику приватну школу. З 16 років О. Генрі почав працювати. Спочатку в аптеці, потім на ранчо в Техасі, куди письменник був змушений переїхати через поставленого діагнозу - туберкульоз, потім бухгалтером, креслярем, касиром і рахівником у банку в техаському місті Остін.
Перші літературні досліди і тюремний термін
Біографи письменника вважають, що писати О. Генрі почав приблизно в 1880 році, а в 1894 він став видавати в Остіні журнал «The Rolling Stone». Майже всі оповідання та новели, опубліковані в журналі, належали перу О. Генрі. У 1895 році журнал був закритий, а письменник звільнений з банку і звинувачений в розтраті 6 тисяч доларів. Швидше за все, він не був винен (більшу частину коштів повернули власники банку і тільки 500 сім'я самого письменника), але був засуджений і посаджений у в'язницю на три роки. Перше своє оповідання, опублікований в 1899 році, він написав саме в тюрмі.
Псевдонім
У в'язниці письменник вибрав собі псевдонім. Причин подібного вибору він не пояснив, сказавши тільки що буква «О» - найпростіша буква алфавіту, а «Генрі» - випадкове ім'я з колонки світської хроніки. Біографи письменника намагалися знайти інші версії вибору цього псевдоніма. Одна з них зводиться до того, що псевдонім - скорочена назва в'язниці, в якій письменник відбував термін.
Активний період творчості
Активно писати і публікуватися О. Генрі почав з 1904 року. На той час він уже перебрався в Нью-Йорк і став співпрацювати з декількома видавництвами. Всього їм було створено один роман і 12 збірок оповідань, куди увійшли майже 300 творів. Ще одна збірка, «Постскриптум», вийшов вже після смерті автора і включив в себе невідомі раніше гумористичні оповідання і фейлетони.У 1904 році О. Генрі був написаний його єдиний роман «Королі і капуста». Хоча деякі фахівці вважають, що визнати його повноцінним романом можна: це скоріше збірник новел, об'єднаних загальним місцем дії і загальними героями.
Особисте життя
Письменник був одружений 2 рази. Перша дружина померла в 1897 році від туберкульозу. Другий раз О. Генрі одружився в 1907 році на своїй давній шанувальниці Саллі Коулмен. Від цього шлюбу у письменника була дочка Маргарет Уорс Портер. Шлюб не був щасливим. Якщо слідувати короткій біографії О. Генрі, помер письменник в 47 років (1910 рік)
До 160-річчя з дня народження письменника пропонуємо вам послухати цікаві факти з його біографії та уривок з оповідання " Останній листок"

Всім гарного перегляду!

Коментарі