Даруй добро на Пасху


Свято Світлого Христового Воскресіння є головною подією року для християн. Існує декілька легенд щодо виникнення назви свята. За однією з них назва "Великдень" ("Великий День") з'явилася наприкінці першого тисячоліття з приходом на українську землю християнства. Легенда говорить, що "Великдень називається так тому, що у той час, коли Христос народився, сильно світило сонце і стояли такі довгі дні, що теперішніх треба сім зложити, аби був один тодішній.


Тоді, було як зійде сонце в неділю вранці, то зайде аж у суботу ввечері. А як розп'яли Христа - дні поменшали". У великодніх звичаях, відомих, головним чином, із записів очевидців XIX-XX ст., знаходяться сліди трьох різних, нашарованих один на одному, культів - культу роду, культу весняного сонця і культу Христа, що приніс людству ідею Воскресіння - ідею духовного й фізичного відродження.

Напередодні Великодня в бібліотеці-філії № 14 (Хутір Шевченка) відбувся довгоочікуваний майстер-клас з писанкарства "У світлі Воскресіння". Спонсором заходу на запрошення бібліотекаря стала депутат міської ради по територіальному виборчому округ № 7​ Тетяна Миколаївна Тихонюк - секретар постійної комісії міської ради з питань законності, депутатської діяльності і етики. Тетяна Миколаївна придбала в подарунок дітям необхідний для заняття матеріал: фарби, свічки, віск, писачки до великодніх яєць.

Майстер-клас з писанкарства проводила активна читачка бібліотеки, випускниця Вінницького педагогічного університету - Сабіна Мамедова, яка розповіла про історію виникнення писанкарства, символи та їх значення, в т. ч. і розповсюдження великодних традицій на Поділлі. Кожна дитина розписувала свою писанку розігрітим воском цікавими символами, включала особисту фантазію, потім розфарбовувала її різними кольорами. Діти працювали уважно, з натхненням, дуже старанно, обличчя їх світилися радістю з передчуттям великого дійства, що наближається. Тетяна Миколаївна привітала всіх присутніх з святом Пасхи, пригостила дітей різноманітними солодощами.













Коментарі