Лялька - як дитяча іграшка і як оберіг


18 листопада бібліотекар Людмила Любацька черговий майстер-клас по виготовленню народної іграшки ляльки-мотанки, на який завітали маленькі читачі, котрі проживають на хуторі Шевченко. Мені радісно, що розширюється коло дітей та підлітків, котрих вабить народна прикладна творчість, фольклор та етнографія. Це важлива запорука виховання дітей на національних традиціях, безцінній духовній спадщині українців.

Окрім практичних навиків по виготовленню ляльки-мотанки я намагаюся при проведенні майстер-класів подати дітям все нові й нові цікаві відомості про цей стародавній виріб. Звісно, в першу чергу лялька-мотанка була забавою для маленьких діток, котрі в минулому мали обмаль іграшок і, звісно, панських цяцьок, вироблених на заводах і продаваних в магазинах, ніколи не мали.

Але виявляється (і це я розказую дівчаткам та хлопчикам), що ляльку-мотанку цілком серйозно розглядали і як своєрідну річ, що символізувала зв'язок між поколіннями того чи іншого роду, сім’ї. Доречно знати, що ще й на початку минулого ХХ століття в Україні дівчата, готуючи свій майбутній весільний посаг та складаючи його у скриню, клали туди разом з рушниками, сорочками та іншим убранням і свої ляльки. Дівчина-наречена брала із собою в чужу родину – родину свого чоловіка або в окремий дім новоствореної сім’ї свою улюблену ляльку дитинства та отроцтва. В чоловіковій родині їй не боронилося бавитися цією лялькою, вбирати та вшановувати її на повному серйозі. Вважалося, що так молода дружина швидше стане матір’ю і народить вже іншу ляльку – живу, свою першу дитину.

Розповідаю про ці животрепетні народні традиції дітям, учасникам майстер-класу, і бачу, як загоряються їхні очі вогниками цікавості і розуміння. А відтак вони ще з більшою любов’ю нахиляються над своїми витворами. Що й казати: мудрість нашого народу неоціненна!

Радісно й те, що все частіше у вихідні молоді батьки хутора Шевченко приводять в нашу бібліотеку дітей, разом із ними знайомляться з новинками літератури та періодики, спонукають їх до книжних знань і мудрості. Цієї неділі, наприклад, кілька годин провели в бібліотеці за читанням та вибором книг мама і доня Пелешко, яких ви бачите на нашому фото. А на інших світлинах – діти на занятті в бібліотечному майстер-класі.

І старші, і молодші читачі нашої бібліотеки все частіше цікавляться, які масові заходи проводитиме бібліотека в наступні дні, тижні, місяці. Цьому сприяли перші акції нашого довготривалого бібліотечного культурно-просвітницького проекту-марафону «Вечори на хуторі поблизу Десенки» з участю популярних українських поетів, про які дізналося багато жителів нашого хутора.

Дещо можу повідомити заздалегідь. В бібліотеці планується провести розважальний вечір святкування Андрія – веселого народного передноворічного свята. Буде й ціла низка новорічно-різдвяних несподіванок для відвідувачів бібліотеки. А в Новому Році завітають до нас письменники, митці. Сподіваємося на зустріч читачів з відомим народним цілителем, травознаєм, письменником Василем Шевчуком, який володіє безліччю цілющих оздоровчих секретів по здобуванню ліків в скарбниці рідної природи: в лісі, на полі, на лузі, в своєму городі. Подбаємо, щоб було в наших бібліотечних стінах достатньо гумору, музики, образотворчого мистецтва та чимало іншого. А до тісної співпраці у цьому закликаємо усіх жителів мальовничого хутора Шевченко.








Коментарі