Андріївські вечорниці - в бібліотеці


В рамках проекту «Вечори на хуторі поблизу Десенки»13 грудня відбулися «Андріївські вечорниці». З давніх-давен свято Андрія вшановується в народі. Ще його називають парубоцьким святом або святом Калити. За народними традиціями ми, працівники бібліотеки та читацький актив, зібралися, щоб відзначити його, коли на небі засяяла перша вечірня зірка. Хуторяни, не черстві душею, сповнені любові та доброти, завітали на вогник свята. Прийшла й місцева дітвора. Відкрила свято вступним словом бібліотекар Людмила Любацька. Щиро привітала присутніх також бібліотекар Алла Павловська. З дітками вона провела цікавий для всіх обряд «андріївського ворожіння». Дівчатка і хлопчики, учасники цього дійства, були просто захоплені поетичною магією цього чарівного стародавнього дійства.
З нагоди свята у бібліотеці відкрилася персональна виставка декоративної вишивки бісером майстринь народної творчості Орачевської Ніни Дмитрівни та її доньки Галини Сергіївни. Бібліотекарі та гості свята заодно сердечно привітали Ніну Дмитрівну з 30-літнім ювілеєм подружнього життя. Ну, як тут обійтись без святкового столу? Від сім’ї Орачевських усім було гарне пригощення пісними традиційними для свята Андрія стравами: варениками, смаженою квасолею, грибами та рибою. За столом жінки співали народних та церковних пісень, що дуже подобалось малим читачам бібліотеки.

Хітом товариського застілля читачів-хуторян стало пригощення калитою, спеціальним андріївським смачним коржем, який власноруч приготувала бібліотекар Алла Петрівна Павловська.Все було згідно народних звичаїв та обрядів. Адже свято Андрія – це велике православне свято, улюблене в народі. За переказами святий апостол Андрій Первозванний, чиє ім’я вшановується в цей день за церковним календарем, мешкав у Києві і проходив берегами Чорного моря.Андріївські вечорниці у бібліотеці вдалися! Бібліотекарі, гості ділилися один з одним своїми дитячими спогадами про це свято, про обряди на малій батьківщині кожного.

Людмила Любацька, бібліотекар
























Коментарі