Заспіваю тобі пісню, лялько!..


Недільного ранку 16 грудня я завершила цьогорічний цикл майстер-класів для маленьких читачів по виготовленню ляльки-мотанки народознавчим уроком. Розповідала дітям про значення колискових пісень згідно українських народних традицій, разом з ними розучувала тексти таких пісень та пісеньок різдвяно-новорічних.

Діти сприймали цю інформацію охоче і залюбки, навчалися пеленати свою ляльку, вкладати її «спати». І звісно, присипляти колисковою. Я звертала дитячу увагу на глибоке значення кожного слова в народних колискових піснях, разом ми згадували, які колискові чули вони від своїх мам та бабусь. Діти просто розфантазувались, стали придумувати різні кумедні історії.

Окремі з використаних мною пісенних текстів були такі:
Не може заснути малюк,
Поки зайчик його не засне!
Та поки він казку свою
На вушко йому не шепне.
Не може заснути малюк,
Бо ведмедик його ще не спить!
Бо він забагато з'їв меду,
І зубчик у нього болить!
Не може заснути малюк,
На щоці у ляльки сльоза!
Бо ляльку сьогодні вкусила
На прогулянці в парку оса!
Треба її лікувать
Та погладити там, де болить,
Так легше буде їй спать
І біль притихне умить.
Не може заснути малюк,
Щось сон йому не йде...
Він просто дуже чекає,
Поки мама в кімнату зайде!
Поцілує у щічку його,
Малятко - дитятка свого,
Колискова в кімнаті звучить,
Ось, тепер малюк уже спить...
Від хати до хати біленьким сніжком
ішов Миколай із повним мішком.
Святий Миколай до діток ходив.
Всміхався, вітався, в дзвіночок дзвонив.
Тяжкий і великий у нього мішок.
А в ньому дарунки для чемних діток.
Ішов, усміхався крізь темну пітьму.
А зіроньки з неба світили йому.

Зміст мого народознавчого уроку для дітей зрозумілий. Але чимало порад у ньому є й для дорослих – для батьків. Батьки знають, як буває іноді непросто укласти малюка спати. Але нічого тут винаходити не треба, спокон віків відомо універсальне «снодійне» для дітей і дорослих - колискові пісні. Наші предки не дарма вважали, що виховання дитини бере свій початок від колискових, і надавали цим пісням містичне значення, в них збереглися таємничі язичницькі образи Дрьоми, Буки, Сну...

У колишні часи колискові виконували роль заклинання, у пісні мати просила дати її маляті сили для сну і зростання, щоб він був багатим і здоровим у майбутньому. Кожному немовляті колискова належала своя - її відразу після народження складала мати. Потім ця пісня все життя залишалася його оберегом. Колискова і сьогодні є першим музичним враженням немовляти.

Між іншим, не перелічити чудових колискових, написаних знаменитими дитячими поетами, сучасними бардами і зірками естради. Виходить, цей жанр затребуваний і сьогодні так само нас приваблює. Отож, замість снодійних таблеток для дитини краще використайте…ноти мелодій.


Можна сміливо сказати, що колискові пісні є універсальним терапевтичним засобом. Починати спів колискових малюкові потрібно ще в період вагітності. Доведено, що дитина в утробі матері сприймає музику, мову, інтонації голосу. Новонароджений, слухаючи пісеньки, які мама співала йому, впізнає їх і заспокоюється, скоріше починає реагувати на мамин голос і видавати у відповідь мелодійні звуки. Спів колискових сприяє поліпшенню психічного стану самої жінки - у неї зменшуються прояви токсикозу, легше протікає вагітність. У співаючої жінки відбувається сповільнення ритмів серцевих скорочень, тиск приходить в норму, до дитини надходить більша кількість кисню. Відбувається гармонізація її серцебиття, а разом з коливаннями навколоплідних вод дитина отримує ніжний масаж тільця. У подальшому у мам поліпшується лактація, йде встановлення більш близьких відносин з дітьми; недоношені немовлята швидше набираються сил.


Фахівці прямо рекомендують співати колискові дітям, у яких перинатальна енцефалопатія (порушення функцій або структури головного мозку), порушені ритми дихання, є брадикардія (зменшення частоти серцевих скорочень), порушення моторики кишечника. Також доведено, що відмінний профілактичний засіб проти рухових і мовних розладів (заїкуватість, тіки, порушення координації, моторні стереотипи) - унікальна ритміка колискових пісень. Вони можуть служити як чудовий профілактичний засіб. Спів колискової має допомогти дитині скоріше заснути, тому мелодії в піснях одноакові, найчастіше монотонні. При цьому дитині неважливо, який у мами музичний слух, чи достатньо гарний у неї голос, вона все одно виявляє лише реакцію на тембр голосу, на м´яке виконання, на ліричне звучання. Співати колискову краще з посмішкою, тоді голос стає особливо сердечним!

Тож співайте ж своїм дітям колискові хоча б до трьох років! Це допоможе їм вирости врівноваженими і доброзичливими людьми. Колискова - це магія. Впливом співу колискових на дітей визначаються найсильніші емоції і почуття, такі як ласка, любов, турбота. Вони народжуються в душах співаючих і слухають колискові. Зумійте ж правильно скористуватися цими чарами!
Людмила Любацька, бібліотекар

Коментарі