Мовчання іноді говорить більше


Володимир Винниченко - автор першого фантастичного роману. Народився 26 липня 1880 року в місті Єлисаветграді у селянській родині. По закінченні школи його віддали до Єлисаветградської гімназії. Готувався до матури (атестату зрілості) і склав іспит екстерном до Златопільської гімназії. У 1901 році він поступив на юридичний факультет Київського університету і того ж року створив таємну студентську революційну організацію, яка звалась " студентською громадою" .З 1905 року вступив до Української соціал-демократичної партії.

За проведення пропаганди 1903 року був заарештований і ув'язнений до одиночної камери Лук'янівської в'язниці в Києві. На початку Першої світової війни повернувся до Росії і жив до 1917 року під чужим іменем в Москві, займаючись літературною діяльністю. Став членом Центральної Ради. Згодом очолив Генеральний секретаріат і став Генеральним секретарем внутрішніх справ.

Під натиском більшовицьких військ був змушений евакуювати до Житомира, потім до Бердянська. У 1918 році через суперечки з Петлюрою пішов у відставку і виїхав за кордон. У вересні 1921 очолив комітет допомоги українському студентству в Берліні. Помер Винниченко 6 березня 1951 року у французькому місті Мужен. До 140 річниці з дня народження письменника ми підготували перегляд книг автора а також книги про його життя і діяльність.





Коментарі