Життя як, детектив 📗📖


Дама Агата Мері Кларисса, леді Маллоуен, уроджена Міллер – саме так звучить повне ім’я Агати Крісті, «Королеви детективів», якій 15 вересня виповнюється 130 років.
Ця англійська письменниця, яка називала свою творчість просто хобі, стала одним з найвідоміших у світі авторів детективного жанру.

У неї, чиїми романами досьогодні зачитується увесь світ, не було ні окремого кабінету, ні письмового столу. Писала вона уривками, між домашніми справами, влаштувавшись за кухонним столом або у спальній кімнаті. Понад 60 детективних романів, 6 психологічних романів і 19 збірників оповідань, перекладені майже 100 мовами світу – ось результат хоббі Агати Крісті.

Чи знаєте ви, що Агата Крісті готувалася стати оперною співачкою і композитором, а у роки першої світової війни була сесторою милосердя? Що вона долучилася до археологічних розкопок у Єгипті і працювала як фармацевт з екзотичними отрутами, а ще літала на аероплані, безстрашно водила автомобіль, обожнювала верхову їзду, серфінг і навіть здійснила кругосвітню подорож? Неймовірна жінка, – яка жага всього нового і стільки енергії! Весь свій життєвий досвід Агата Крісті переносила на сторінки своїх творів, старанно продумуючи сюжети, наповнюючи їх яскраво виписаними образами героїв і надзвичайними фантазіями…

Сьогодні наша бібліотека пропонує вам прочитати такі ось чудові детективи цієї неймовірно талановитої жінки.


Аґату Крісті знають у всьому світі як королеву детективу. Продано близько мільярда примірників її творів англійською мовою, ще один мільярд — у перекладі 100 іноземними мовами. Вона — найпопулярніший автор усіх часів. За кількістю перевидань її книжки поступаються лише Біблії та творам Шекспіра. Міс Марпл розслідуватиме злочин за злочином! Урочистий прийом у відомої акторки Марини Ґреґ вилився у трагедію: палку шанувальницю зірки вбила отрута. Смертоносним виявився коктейль, яким сама Марина поступилася жінці замість пролитого! Якщо мішенню була Ґреґ, то чому не вона стала наступною.


Один з шести психологічних романів «Донька є донька», головні герої якого – донька та мати, що живуть у згубному симбіозі. Дві жінки прагнуть любові, уваги й турботи, кохання чоловіка, хочуть пізнати життя в його повноті, але їхні ж заплутані стосунки заважають їм це здійснити. Донька впевнена, що має право втручатися в особисте життя матері, яка рано овдовіла й збирається заміж. Мати намагається уникнути конфліктів, через які сімейні будні перетворюються на пекло. Етика невтручання з боку подруги, яка є відомою особистістю й психологом, не дає змоги змінити закономірний хід подій, аж поки обидві жінки не усвідомлять, що самі мусять відповідати за власні вчинки і слова. Хто насправді винен у тому, що життя летить шкереберть: мати, донька чи..?


Дія роману розвертається в довоєнний час на південному-заході Англії в готелі "Веселий Роджер", розташованому на невеликому курортному острові в затоці Лезеркомб, з'єднаному з материком лише 1,5-кілометрової дамбою, що йде під воду під час приплива.

У центрі оповідання лежить розслідування таємничого вбивства театральної акторки Арлени Стюарт-Маршалл, яка відпочивала в "Веселому Роджері" разом зі своїм чоловіком і пасербицею. Назва роману пов'язана з тим, що вбивство відбувається на пляжі, а перед убивством багато постояльців готелю, включаючи Еркюля Пуаро, відчувають зло, що витає навколо.

Сам Еркюль Пуаро приїжджає на острів для того, щоб відпочити, і є звичайним постояльцем, завдяки чому стає не тільки свідком, але й учасником багатьох подій, що передували вбивству.
Як і в більшості інших творів А. Крісті, убивство супроводжується цілим рядом інших злочинів і провин головних героїв, що сильно заплутує слідство. Разом з Еркюлем Пуаро, розслідування ведуть інспектор Колгейт і начальник поліції графства полковник Уестон.


Скоєно серію жахливих убивств. Вирішуючи, хто стане наступною жертвою, злочинець звертається до абетки. У гру вступає неперевершений детектив Еркюль Пуаро. Перед кожним убивством невідомий надсилає детективові листа, в якому пише, де й коли знову проллється кров, проте поліція й Пуаро щоразу не встигають урятувати жертву. Ланцюжок доказів приводить до потенційного вбивці — непримітного комівояжера, продавця панчіх Олександра Каста. Та раптом абеткова схема дає збій, і Пуаро розуміє, що вбивця — хтось інший.


Дія роману відбувається в англійському селі Чипінг-Клеґорн. У місцевій газеті надруковане дивне оголошення: "Оголошене вбивство, що відбудеться в п'ятницю, двадцять дев'ятого жовтня, о вісімнадцятій годині, тридцять хвилин у Літтл-Педоксі. Тільки сьогодні! Друзі, поспішайте взяти участь".

Літтл-Педокс — невелика садиба, де живе літня міс Летиція Блеклок, її подруга дитинства Дора Баннер, племінники Джулія й Патрік Сімонс, економка-іммігрантка Міці, а також молода вдова Філіпа Геймс. У селі сприймають оголошення як жарт Патрика або як оригінальне запрошення на вечірку, але в Літтл-Педоксі про цей жарт також довідаються з газети. Розуміючи, що напливу гостей у призначений час не уникнути, хазяї готуються прийняти їх, хоча й не розуміють що відбувається.

До призначеного часу під різними приводами в Літтл-Педдоксі збирається ціла вітальня народу... Це лише малесенька частинка творів цієї чудової письменниці. Сьогодні її книги видані тиражем більше 100 мільйонів екземплярів і перекладені на 100 мов.

Коментарі