Подільськими стежками Коцюбинського 📗📖


Подоляни називають Михайла Коцюбинського зіркою першої величини у краєзнавчому літературному сузір’ї краю. Колискою письменника була Вінниця. Михайло Коцюбинський не раз з великою любов’ю підкреслював, що його дитинство і юність пройшли «все на тім же багатім природою, теплім, прекраснім Поділлі», в атмосфері народної пісні.
Він мешкав з батьками у Радівці і в Барі, вчився у Шаргородській духовній школі, працював учителем у Михайлівці та Лопатинцях… Тут зароджувався і визрівав його письменницький талант. Його творчий доробок увійшов до золотого фонду загальнолюдської культури. Сьогодні до вашої уваги книжкова виставка про життя та творчість нашого земляка.







У Вінниці працює музей Михайла Коцюбинського.


У музеї-садибі налічується близько 9 тисяч експонатів. Експозиція розміщується в 5 кімнатах. Вона висвітлює в хронологічному порядку, життя і творчість Михайла Коцюбинського. Тут зберігаються прижиттєві видання його творів, їх переклади мовами народів миру, спогади сучасників, архівні матеріали, предмети побуту й етнографії. Зібрана цікава колекція художніх полотен — ілюстрацій до творів Коцюбинського «Дорогою ціною», «Маленький грішник», «Цвіт яблуні», «Fata morgana», «Тіні забутих предків» та ін.

Особливу цінність становлять: оригінал метричної книги вінницького Преображенського собору із записом про народження Михайла Коцюбинського, протокол рішення педагогічної ради Вінницького реального училища про присвоєння М. Коцюбинському звання народного учителя. Гордістю музею є малюнки художниці О. Кульчицької — ілюстрації до повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків», картини відомого українського художника М. Бурачека «Камінь Коцюбинського» та «Будинок-музей М. Коцюбинського», а також роботи В. Сільвестрова, М. Жука, Г. Якутовича, В. Касіяна, І. Їжакевича, скульптурні роботи І. Гончара, Ф. Коцюбинського. 

Досить повно представлені вишивка, ткацтво, кераміка, предмети побуту Поділля, Гуцульщини, Молдови — тих місць, де бував М. Коцюбинський. На території музею-садиби також розташована комплексна пам'ятка природи — «Музей-садиба М. Коцюбинського».


А ще його іменем названо Державний педагогічний університет. Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського — один з університетів у місті Вінниця, який існує з 1912 року. Свою історію він розпочав з невеликого учительського інституту з трирічним терміном навчання, контингент студентів якого не перевищував 100 осіб. Нині тут здійснюється підготовка вчительських кадрів за денною та заочною формами навчання по напрямам, що охоплюють практично усі шкільні предмети.

Коментарі