Щоб осінь життя золотою була


1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, який було проголошено на 50 сесії Генеральної Асамблеї ООН. Особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. До 2050 року число таких людей у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі – т.зв. процес старіння націй, а загальна кількість у світі складе 2 мільярди осіб.
Україна підтримала ініціативу міжнародного співтовариства й з 1991 року щорічно святкує цей день. Крім того, 1 жовтня в нашій державі відзначають День ветерана.

Що найперше спадає вам на думку, коли чуєте вислів: «допомога літнім людям»? Мабуть, більшість одразу уявляє самотню бабусю, до котрої раз на місяць навідуються працівники соцслужби — аби закупити ліки та продукти, приготувати їжу й допомогти з хатньою роботою. Або ж — нарубати дрова й наносити води, якщо йдеться про сільську місцевість. Ну, а «затерте» правило переводити літніх людей через дорогу стало вже ледь не національною традицією, якої нас змалку навчали в школі.

Тим не менш, навідувати стареньких, допомагаючи їм із хатньою роботою — не єдиний спосіб потурбуватися про них. А правило поступатися літнім людям місцем у транспорті, що дісталося нам від радянського минулого, в західних країнах можуть сприйняти як образу. У країнах Європи пенсіонери ведуть активний спосіб життя, займаються спортом і підтримують гарну фізичну форму, а тому й способи допомоги їм відрізняються від прийнятих у нас.

Середня тривалість життя у розвинених країнах невпинно зростає, а 100-річний рубіж життя досягається завдяки, зокрема, системі догляду за літніми людьми. Недавня трагічна пожежа у с. Літочки Броварського району вчергове вказала на одне з безлічі болісних та невирішених питань - догляд за літніми людьми, забезпечення їм гідної старості. Нині триває розслідування трагічного інциденту, який вартував життя 17 людям, також за дорученням уряду проводять перевірки будинків для літніх по всій країні. А як питання догляду за людьми похилого віку організоване в розвинених країнах, як відбувається фінансування, і чи можливі зловживання та порушення правами людей, з чого в першу чергу варто починати зміни.


У США вважається нормою для літніх людей, які наблизилися до вікового рубежу 80-ти років, проживати в спеціальних комплексах і будинках, де за ними здійснюється догляд, у тому числі спеціальний - в залежності від стану здоров'я. У різних штатах такі заклади мають різні назви, але в більшості випадків їх дослівний переклад означає "заклади проживання з доглядом" - без жодного натяку на "похилий вік".


Австралія - одна з найбільш «літніх» націй. Уряд витрачає сотні мільйонів доларів на підтримку життєвого рівня своїх пенсіонерів за програмою Aged Life Care. Велика кількість благодійних фондів, ветеранських і громадських організацій стежать за дотриманням всіх прав та інтересів населення похилого віку. Про увагу з боку держави свідчить і те, що англійська королева, яка номінально царствує не лише в Британій, але в ряді інших країн Співдружності, зокрема, в Австралії, надсилає вітального листа зі 100-річним ювілеєм кожному іменинникові.


Згідно із даними ВООЗ, Канада у першій десятці країн світу за середньою очікуваною тривалістю життя. Із показниками у 84 роки для жінок та 80 для чоловіків, країна кленового листа посідає дев'яте місце в світі. Більше того, завдяки різноманіттю факторів, тривалість життя канадців відносно швидко збільшується. Так, за 36 років (з 1980 по 2016 рр.) середня очікувана тривалість життя у країні зросла на 8 років для чоловіків і 5 для жінок. Якщо у 2001 році в Канаді проживало всього 3795 осіб старше 100 років, у 2011 їх було 5825, то до 2061 очікується 81 тис. столітніх громадян Канади.


За офіційною статистикою, у Німеччині на сьогодні існує більше 14 тисяч фірм по догляду за людьми похилого віку. В одному лише Берліні таких 611 при тому, що 112 500 жителів столиці, тією чи іншою мірою, потребують догляду. Три чверті з них продовжують жити вдома, помічники і медсестри приїздять до них. Інші доживають свій вік у спеціальних закладах.


Станом на сьогодні у приватних і державних будинках для літніх людей в Польщі перебуває не менше 80 тис. осіб. У відповідності до польського законодавства, кожна літня людина може розраховувати на державну соціальну допомогу, зокрема й цілодобову опіку у будинках для літніх. Її забезпечують органи місцевої влади, які отримують на це дотацію з бюджету.

Коментарі