В полоні купальської ночі.





Йдеться про народження Івана Хрестителя, яке святкується церквою 7 липня. Після поширення християнства давнє народне свято Купала в результаті «християнського нашарування» почало називатися святом Івана Купала.


Свято Купайла відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла і світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини. Вся рослинність досягала свого апогею, все нестримно росло, розцвітало, множилося, раділо життю.


Це свято припадає на день літнього сонцевороту, тому символізує народження літнього сонця — Купала, і тим самим завершує панування весняного сонця — Ярила. В цей час небесне світило перебуває у куполі — найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі — найкоротші.


Головні персонажі свята – Купало та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Ці дві дійові особи обираються хлопцями та дівчатами або виготовляються як опудала. Таке поєднання гілка верби — Купайлиця.



До цього чудового свята нашим читачам ми презентували книжкову виставку " В полоні купальської ночі".  Виставка містить матеріал по народознавству ,а також цікаві розповіді про святкування Івана Купала українськими дівчатами та хлопцями. Доповнюють виставку купальські казки та містичні розповіді про пошуки квітки папороті. Більше розкрити тему допоможуть ілюстрації чудової української природи та фото україночок в купальських віночках.




Деякі наші читачі вже ознайомилися з матеріалами виставки. В цьому їм допомогла розповідь бібліотекаря про походження та святкування дня Івана Купала.
Ми щиро запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу бібліотеку і познайомитися з книгами про це свято. 













Коментарі