Здається я писав завжди


14 січня виповнюється 85 років від дня народження Євгена Гуцала. Письменник надзвичайно багатогранного й caмобутнього таланту, дивовижної працездатності, він! перебував у розпалі своїх творчих сил і ще зробив би дуже багато, якби доля виявилася щедрішою до нього. Він мав би подолати ще не один "виток спіралі, знову: й знову подивувавши нас якоюсь несподівано відкритою художньою гранню, оригінальним поворотом і у своєму естетичному світосприйнятті, жанрово-стильовому самовиявленні. Його творча біографія як витки спіралі, де до вже заявленого, знайомого, набутого, освоєного, закріпленого як гуцалівське нарощується нова питома якість. І при тому — Євген Гуцало неодмінно залишався самим собою.





Сьогодні з нашими читачами ми провели літературне знайомство з творчістю Євгена Гуцало.
Що я читаю? Читанку природи
й апокаліпсис миру та війни,
вивчаю хрестоматію народу
і віршами захоплююсь весни,
(Євген Гуцало)
Заглавною літерою, визначальним словом у хрестоматії народу була завжди і є для Євгена Гуцала людина. Письменник ніколи не намагався виписувати її великими буквами, не подавав її "на виріст" — в ім'я безоглядного наслідування за канонами ідеального героя, а пізнавав людину незалежно від вимог "злоби дня" щодо того, яким бути сьогодні літературному героєві — ідеально позитивним чи в міру "грішним", звичайним, таким, яким є його прототип у житті. Він завжди намагався обходитися без дозувань позитивного і негативного в характері свого героя — тривожно роздумував над людиною, яка живе серед людей. Бо й сам пройшов нелегку дорогу, яка пролягла від важкого воєнного і повоєнного дитинства в селі Старому Животові на Вінниччині, де він народився 14 січня 1937 року, через навчання в Ніжинському педінституті, багаторічну роботу в редакціях обласних газет, у "Літературній Україні", видавництві "Радянський письменник" (нині "Український письменник")… Євген Гуцало — лауреат Державної премії України.

Наші користувачі з цікавістю ознайомилися з творчістю письменника. В цьому допоміг відкритий перегляд літератури. Тут зібрано книги для дорослих і дітей. А ще кожному стало зрозумілим на честь кого названа одна із вулиць нашого мікрорайону "Хутір Шевченка".

Коментарі