Найбільший оптиміст століття


Світ відзначає 210 років від дня народження Чарльза Діккенса – відомого англійського письменника, автора «Різдвяної історії», «Пригод Олівера Твіста», «Девіда Коперфільда», «Великих сподівань» та багатьох інших книг, без яких ми сьогодні не уявляємо скарбниці літературної класики.


В нашій бібліотеці теж відмічаються іменини цього відомого автора. Ми оформили відкритий перегляд літератури та провели літературну годину для наших юних користувачів.
Стали цікавими 10 фактів про життя Чарльза Діккенса:
  • Народився майбутній літератор у великій родині. У його батьків було восьмеро дітей, з яких він був майже найстаршим.
  • У дитинстві Чарльз Діккенс навчався в баптистській школі.
  • Першим місцем роботи майбутнього письменника, ще в юності, стала фабрика по виробництву вакси, тобто гуталіну.
  • Коли Діккенс був ще дитиною, сім’я переїхала в Лондон. Однак, життя в столиці виявилася дорогою, що в підсумку призвело до того, що батька Чарльза посадили у в’язницю за борги (цікаві факти про Лондон). До того ж дружину заарештували разом з ним.
  • Так як його батьки перебували у в’язниці, у свої вихідні Чарльз Діккенс жив там же, з ними. В інший час він жив на роботі.
  • Невідомо, як могли б скластися життя Діккенса, якщо б не спадщину, отримане його батьком під час перебування у в’язниці. Це дало йому можливість звільнитися, а згодом навіть знайти непогану роботу в якості репортера в газеті.
  • Незважаючи на те, що сім’я його отримала свободу, за наполяганням матері Чарльз Діккенс був залишений жити і працювати на фабриці, де він працював. Судячи з його біографії, цей факт глибоко поранив його, і наклав відбиток на все подальше життя.
  • Після роботи на фабриці він вивчився на клерка і працював в адвокатській конторі. Але першою роботою Чарльза Діккенса, наближеної до літератури, стала праця в якості газетного репортера.
  • Першими його творами стали нариси в газеті.
  • Роман «Посмертні записки Піквікського клубу», перший з написаних Діккенсом, приніс йому гучну славу і успіх.
                                                                         



Чарлз Діккенс — письменник вікторіанської епохи, який не тільки відобразив її у своїх творах і порушив проблеми, котрі хвилювали англійське суспільство, а й намагався їх розв'язувати. Його активна літературна й громадська діяльність сприяла великим змінам — ліквідації боргових тюрем, реформ у галузі освіти і судочинства, збільшенню кількості доброчинних організацій і відродженню меценацтва. Його любов до бідних і скривджених була справжньою, а не фальшивою, для нього вони були такими ж повноправними членами суспільства, як і заможні, їм він дарував усю силу свого таланту, усю свою любов, відкривши їм поезію їхнього буденного життя, і став символом Англії прозаїчної.

Коментарі