Завжди цікавий і несподіваний

 

13 травня виповнюється 85 років від дня народження Роджера Джозефа Желязни - одного із найпопулярніших авторів у світі любителів фантастики. 

Він народився 13 травня 1937 року в Клівленді, у родині поляка Йозефа Желязни та ірландки Жозефіни Флори Світ-Желязни (Żelazny з польської буквально перекладається як «залізний»). У 1955 він закінчив середню школу й вступив на відділення психології Клівлендського Західного університету (Western Reserve University). Пізніше змінив спеціальність і перейшов на відділення англійської словесності. У 1959 році здав бакалаврські іспити й продовжив навчання в Колумбійському університеті (штат Нью-Йорк). У 1962 році Желязни повернувся в Клівленд і захистив дисертацію про англійську драму часів королеви Єлизавети. У роки навчання Желязни займався дзюдо і східними єдиноборствами, писав і видавав вірші, писав, але не видавав фантастичні оповідання, учився грати в шахи, вивчав хінді і японську мову, захопився медитацією і містикою. Згодом все це можна було знайти в його книгах.

Наприкінці 1960 року Желязни вступив у ряди Національної гвардії, шість місяців служив у Техасі. З 1963 по 1966 рік був резервістом армії США. Деякий час входив до складу бойового розрахунку ракет Ніка, а останні роки служби провів у підрозділі психологічної війни, відкіля і був з пошаною звільнений в запас. У 1964 році одружився з Шарон Стіберл (після того як обоє потрапили в серйозну автомобільну катастрофу) і розлучився в 1966 році. Після Національної гвардії Желязни працював у системі соціального страхування. У 1965 році його перевели на службу в Балтімор, штат Меріленд. Паралельно, з 1967 по 1968 рік, він був секретарем-скарбником Асоціації письменників-фантастів. У Балтіморі письменнк знайомиться з Джуді Келлахан, а 20 серпня 1966 року вони одружилися.

У 1969 році Желязни покинув свою основну роботу і зайнявся написанням книг. У 1971 році у Роджера народився син Девін. А в 1975 році письменник з родиною переїхав у Санта-Фе — столицю штату Нью-Мексико. У 1976 році народився другий син — Джонатан Трент. А в 1979 році — дочка Шенон. Відомо, що Роджер Желязни перед смертю розлучився з дружиною і деякий час жив з Джейн Ліндскольд, з якою написав кілька романів. Роджер Желязни помер 14 червня 1995 року в лікарні Сент-Вісент від ниркової недостатності, причиною якої був колоректальний рак.

Сьогодні пропоную вашій увазі відривок з роману письменника "Ніч у самотньому жовтні" Цей роман не потрібно просто читати. Ним потрібно дихати. Кожна його сторінка пахне осінніми дощами і опалим листям. Це незвичайний роман. Радше - жовтневий щоденник сторожового пса. Відривком з роману намагалася донести всі чари осінньої природи... Насолоджуйтесь...


Коментарі