Знайомство з творчістю Ніни Гнатюк

 


В рамках онлайн-проекту " Поетичне мереживо Вінниці" ми познайомили наших користувачів з творчістю відомої вінницької поетеси Ніни Гнатюк.
Її вірші користуються неймовірною популярністю. Ця жінка пише на різну тематику.Твори нашої землячки спонукають думати та рухатися вперед.Читаюча нація – думаюча нація. Це переконання поетеса втілює в конкретні справи протягом життя. Зокрема в співавторстві з літературознавцем Анатолієм Подолинним Ніна Гнатюк упорядкувала і видала антологію «Сто вінницьких поетів за сто років». А у співавторстві із молодшим сином Тарасом Ковальським видано дві антології: «У смерті з рідним краєм поріднюсь. Василь Стус і Вінниччина.» та «Дністрове гроно. Літературно-мистецька Ямпільщина.»
Ці книги дуже потрібні для учнів, студентів. Вчителів – усіх, хто цікавиться літературою рідного краю., прагне глибше пізнати його історію, багатство культури, мови.
Над чим працює ця неспокійна, діяльна, сильна духом і словом подільська жінка сьогодні?
Як сказала Ніна Гнатюк у своєму виступі перед учнівською аудиторією школи-гімназії 23, вона б хотіла б видати до свого 70-річного ювілею нову, 10-ту збірку віршів, книгу недрукованих поезій Тараса Мельничука, яку підготувала кілька років тому, а також свої вибрані нариси та статті, інтерв’ю з журналістського доробку.
А ще хочеться багато зробити для увіковічення пам’яті дорогих серцю людей – зокрема відкрити меморіальну дошку на будинку у Вінниці, де багато років жив та працював старший колега по цеху, наставник Анатолій Бортняк.
Треба, також домогтись видання книги спогадів про Павла Муравського, відкриття меморіальної дошки йому в Києві на вулиці М. Грушевського, де до 100-річного ювілею дожив прославлений маестро-земляк.
За вагомі творчі успіхи, активну громадську діяльність Ніна Гнатюк нагороджена орденами «За Заслуги» ІІІ і ІІ ступенів, літературними преміями імені М.Трублаїні, М.Островського, Д. Нитченка, П. Тичини, М. Коцюбинського, Т. Мельничука.
У серпні 2014-го вона удостоєна найвищої нагороди нашої області – відзнаки «За заслуги перед Вінниччиною.»
Виховання творчої молоді – один із головних напрямків її життя. Ніна Гнатюк працювала відповідальним секретарем Національної спілки письменників України, зараз є головою приймальної комісії, членом Правління Київської організації НСПУ.
Про свій подільський край, про духовне єднання з ним, про бажання вічно бути його голосом і сподіванням Ніна Гнатюк написала так:
Вір мені, веди мене, збагачуй,
Усміхом крізь долі зігрівай.
Чим тобі я за любов віддячу,
Мій цукровий, виноградний край?
І які дороги не покличуть, все мені по силі, по плечу.
Я до тебе чайкою кигичу, хвилею дністровою течу.
Нині Ніна Гнатюк повна нових задумів, ідей, планів.



Сьогодні наша розповідь вперше звучала в прямому ефірі на бібліотечній сторінці фейсбуку.
Ми і надалі плануємо організовувати такі онлайн зустрічі!
Дякуємо за вашу підтримку та активність!

Коментарі