Незалежна і єдина Україна!

Вперше День Незалежності України відзначили 16 липня 1991 року — у річницю прийняття Декларації про державний суверенітет України Верховною Радою УРСР. У постанові Про День проголошення незалежності України було написано наступне: "Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє: Вважати 16 липня Днем проголошення незалежності України та щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України".

Однак пізніше дату святкування перенесли на 24 серпня. Саме 24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України. Вважати День незалежності офіційним державним святом стали, починаючи з 1992 року.

До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. Історія формування української держави має тисячолітню традицію. Її початком є існування Антської держави, державного об’єднання полян Русі, згодом об’єднання Руської держави з центром у Києві. З розпадом Київської держави традиції державності перейшли до Галицько-Волинського князівства. Далі було Литовсько-Руське велике князівство, у складі якого Київська і Волинська землі користувалися значною автономією.

У XVII столітті на території сучасної України починає формуватися Козацька держава. Понад сто років козаки боролися за незалежність України, але досягти її їм так і не вдалося. У XVIII столітті український народ втратив свою державність та опинився у межах двох імперій — Російської та Австрійської на наступних двісті років.

У XIX - на початку XX століття зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 років та відродження української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР, як держава, проіснувала недовго. Український народ втратив шанс мати власну державу аж до кінця ХХ століття.

І тільки у 1991 році 24 серпня позачергова сесія Верховної Ради республіки проголосила незалежність України та створення самостійної держави — України. Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловилися 90,32% громадян. Схваливши на всеукраїнському референдумі Акт проголошення незалежності України, народ надав цьому документові реальної сили та започаткував новий етап розвитку історії нашої держави. 

До Дня Незалежності нашої держави ми презентували книжкову виставку " Незалежна і єдина Україна"




Виставка містить матеріали про боротьбу за незалежність своєї держави українцями, про важкий шлях до свободи, який продовжується і сьогодні. Також ми підібрали цікаві фотоальбоми, що допоможуть краще розкрити тему. А ще доповнили виставку вишитим українським рушничком та віночком, прибрали квітами!
Для бажаючих ознайомитися з цими матеріалами виставка буде діяти до кінця серпня. Ми щиро допоможемо вам у виборі цікавої книги про наше державотворення.
Від усього серця вітаємо вас зі святом - Днем Незалежності України. 
Миру в кожну домівку та кожне серце , українці!






Коментарі