Вінниця - європейське місто!

 

Вінниця - місто в центральній частині України, центр Вінницької області. Розташоване на берегах Південного Бугу. Через місто протікають також невеликі річки Тяжилівка, Вінничка та Вишенька.
З багатьох версій, що пояснюють назву міста, мабуть, найбільш вірогідні ті, які мають підстави на словах «вінниця» - гуральня, де варилися пива винні та старослов’янською «вьно» - посаг, придане, отримане Коріатовичам. А за іншою версією назва міста від річки Віннички.
Вінниця офіційно стала містом у XV столітті, тоді ж було отримано магдебурзьке право. У 1569 році місто увійшло до складу Польщі, а з 1598 року стало центром Брацлавського воєводства. По другому розділу Польщі в 1793 році, Поділля і Брацлавщина відійшли до Росії і утворили Подільську губернію, а Вінниця стала губернським містом, але пізніше була переведена в штат повітового міста. Стимулом розвитку Вінниці надалі стало будівництво в 1870 році поблизу міста залізниці Київ-Балта-Одеса. З 1914 року Вінниця переросла в адміністративний центр Подільської губернії. Радянська влада у Вінниці була встановлена в 1920 році. З 1991-го року -
одне з найкращих міст незалежної України.
Сьогодні це чудове європейське місто!!!

Коментарі